Η λίμνη με τα νούφαρα 

The lake with water lilies

Η λίμνη Ζορίκα βρίσκεται στο Ανατολικό Ζαγόρι, ανάμεσα στα χωριά Φλαμπουράρι και Γρεβενίτι. Το όνομα Ζορίκα το πήρε από το ρέμα που κυλάει λίγο πιο χαμηλά, αλλά είναι σε όλους γνωστή ως «η λίμνη με τα νούφαρα». Την συναντούμε δίπλα στον επαρχιακό δρόμο κατεβαίνοντας από το φράγμα του Αώου προς τα Ζαγοροχώρια.  
Είναι μια πολύ μικρή, πανέμορφη λίμνη που περιβάλλεται από πεύκα του είδους “μαύρη πεύκη”. Η επιφάνειά της καλύπτεται από νούφαρα με λευκά άνθη. Αποτελεί έναν σπάνιο βιότοπο για πολλά είδη, μέσα στην καρδιά του πυκνού δάσους. Βλέποντας τη παρθένα ομορφιά της νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε κάποια προϊστορική εποχή, τότε που στην περιοχή ζούσαν μικρές ομάδες ανθρώπων, που επιβίωναν κυνηγώντας και συλλέγοντας καρπούς.  
Zorika Lake, the “Lake with water lilies” is located in East Zagori. We meet the lake on the provincial road descending from the dam of Aoos river to Zagorochoria. It is a small and beautiful lake surrounded by pines of the species “black pine”. Its surface is covered by water lilies with white flowers. It is a habitat for many species.
We arrived late in the afternoon. The water lilies were half-open and a multitude of birds were flying over them (probably ash wagtail and yellow wagtail).
The location is ideal for a short stop, for a picnic or coffee among the tall trees.
Φτάσαμε αργά το απόγευμα. Τα νούφαρα ήταν μισάνοιχτα και πλήθος πουλιών πετάριζαν πάνω τους, κυρίως σταχτοσουσουράδες και κιτρινοσουσουράδες, λίγο πριν φωλιάσουν για τη νύχτα. 
Διάβασα όμως ότι στην περιοχή μπορεί κανείς να συναντήσει μπούφους και σπάνιους μαύρους δρυοκολάπτες, που δυστυχώς δεν συναντήσαμε. Αλπικοί τρίτωνες, σαλαμάνδρες, καθώς και αρκετά ερπετά όπως σαΐτες, δεντρογαλιές και οχιές ζουν επίσης στην περιοχή. Αρκετά συχνά εμφανίζονται και κάποιες αρκούδες, όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, ενώ τα πιο συχνά θηλαστικά της περιοχής είναι οι αλεπούδες, οι αγριόγατες, τα ζαρκάδια, οι σκίουροι, οι ασβοί και οι λαγοί.  
Από την πλευρά του δρόμου η λίμνη είναι άμεσα προσβάσιμη και μπορείς να πλησιάσεις και να παρατηρήσεις τα αμφίβια που ζουν στα ρηχά νερά. Ένα τραπεζάκι με δυο πάγκους σε καλεί για μια σύντομη στάση, για καφεδάκι ή πικ-νικ ανάμεσα στα ψηλά δέντρα. 
Η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης για φυσιολάτρες και πεζοπόρους. Με την πρώτη ευκαιρία προτείνω να την επισκεφθείτε. Μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας με άλλους υπέροχους προορισμούς στην περιοχή, όπως η τεχνητή λίμνη του Αώου, το Μέτσοβο, τα Ζαχοροχώρια και η Βάλια Κάλντα.  Οι δρόμοι είναι στενοί και με πολλές στροφές, αλλά σε κάθε στροφή επιφυλάσσουν εικόνες εκπληκτικής ομορφιάς. 
 
Κείμενο και φωτογραφία: 
Μαγδαληνή Πούγγουρα 
Εικαστικός – καλλιτέχνης φωτογράφος 
Δημοσιογράφος Τουρισμού & Πολιτισμού 
ΕΔΗΣΥΠΤΕ – FIJET 
www.magdalenepougoura.gr
Posted in Hellenic Nature / travel.